2005-08-11

Leikkipuisto hiljenee, on lapset lähteneet...

Ja ikkunasta ulos katsoessa huomaa, että syksy voi olla hiljalleen tulossa. Tältä ei tuntunut vielä pari päivää sitten: olin yhdistetyllä työ- ja huvimatkalle ("ensin työ, sitten huvi") Pohjois-Karjalan suunnalla ja siellä oli lämmin. Virka-asuinen minä herätti sääliviä katseita Joensuun torilla, kun natiivit läpsyttelivät ohi shortseissa ja sandaaleissa. Pari päivää aurinkoa ja lähes +30 asteen lämpöä. Ei tainnut olla täällä etelässä??? Kiäh kiäh.

Tässä on taas lissee lankkoo äitini pohjattomista varastoista. Villakiiltoinen Ryijylanka, valmistaja Klingendahl, valmistettu Helmi Vuorelma Oy:lle. Näin seisoo vyötteesssä. Ehkäpä Kirsi, Laura tai vaikka Johanna voisi vahvistaa tällaiselle semitamperelaiselle jonkinlaisen aikakäsityksen siitä, koska se Klingendahl on viimeksi jotain kutonut? Ei ihan viime aikoina, luulisin. Huomatkaa myös hyvin retro SOK-muovikassi, sekin epäilemättä ehtaa 1960- tai 1970-lukua.

Lankaa on paljon. Se tahtoo ehkä joskus tulla joksikin Solveig Hisdal -tyyppiseksi kirjoneuleeksi. Mutta ei ihan heti, täytyyhän sen ensin minunkin komeroissa marinoitua.

Piipahdin myös Pirtin kehräämöllä Mikkelin kupeessa. Kuvassa ovat uudet talvilapaseni eli Pirtin hahtuvalankaa. Lanka on 4-kertaista ja kierretty yhteen siten, että se on tiiviimpää kuin hahtuva. Se ei siis katkeile ja sopii hyvin vaikka tossuihin, lapasiin yms. Hahtuvalanka ei huovu yhtä reippaasti kuin hahtuva, mutta ajattelinkin lovikkatyyppisiä lapasia, jotka olisivat paksut ja lämpöiset jo ilman isompia pesukonevatkauksiakin. Kyllähän kaikilla pitää uudet pinkit lapaset olla, eikö?

Ei haukku haavaa tee.
Näin toteutetaan monen esittämät uhkailut, että tekee koirasta rukkaset. Kehräämöltä tarttui mukaan tällainen koepala Haukku -lankaa. Puoliksi koira, puoliksi lammas.

Ja jotta ette ajattelisi, että aina se vaan hamstraa eikä koskaa neulo mitään, esittelen vielä edistystä Roguen suhteen. Posted by Picasa


p.s. Otsikko on kuin onkin vielä muutaman hetken tähän päivään sopiva. Juhlistan merkkipäivää kyseisellä nimikkokappaleellani ("katsoin kauan kauniisiin kasvoihin...") ja tarjoan myöhäisen nimipäiväsiiderin, jos joku tähän aikaan vielä ehtii jaolle.

9 Comments:

At 1:10 ap., Blogger Tuulia said...

seuraavan paivan puolelle menee mutta siideri aina kelpaa! (kuvitella, taalla ei juoda siideria. Olemme pakotettuja saunan jalkeen smirnoff icea juomaan. kuiva omppusiideri, namnamnam.)

Nimipaivaonnittelut siis!

Laitahan kokemuksia tuosta Haukusta ja hahtuvalangasta, pitaisi itsekin kokeilla :)

 
At 8:26 ap., Blogger KirsiÄr said...

Olisi ehkä ollut yksinkertaisempaa keriä lammaskoira...

Klingendahl on ollut niin kauan kuin minä muistan rikkaahkojen asuintalona. Olen junantuoma trelainen eikä muistini yletä kuin hitusen viime vuosisadan puolelle. Siirtäisinkin kysymyksen studiojoukkueen belgialaisvahvistukselle AnneV:lle.

Ja minusta lovikkavanttuut ovat nimenomaan huovuttamattomat.

 
At 8:27 ap., Blogger Susanna said...

Nimpparionnittelua sullekin! Vaikka minäkään en tänne eksynyt eilisen puolella. Nyt kyllä rupes himottamaan tuo hahtuvalanka... Jos siitä tekis töppöset, niin kestäisköhän ne paremmin käyttöä?

Teitkö sä tuon roguen päärmeen niin, että kun se oli tarpeeksi pitkä, niin taitoit ja vaan neuloit niinkuin silmukan+sen päärmepuolen yhteen samaan aikaan? *tyhmä kyselee*

 
At 10:52 ap., Blogger Hembu said...

Onnitelut vielä täältäkin seuraavan päivän puolelta! Muakin kiinnostaa mitä saat aikaiseksi tuosta Haukku-langasta. Meillä nimittäin on haukku, josta kevätkesällä saisi irti kyllä useamman säkillisen villoja... Eli millainen tuo "lammaskoira" lanka mahtaa olla neuloa???

 
At 11:19 ap., Blogger Johanna K said...

Lisää myöhästyneitä onnitteluja - harmi, että siideri näyttää loppuneen jo eilen :).

Tuosta Klingendahlista tiedän yhtä paljon kuin muut junantuomat. Fiineiksi asunnoiksi niitä kunnostettiin joskus 80-luvun lopulla, että lanka on taatusti -70-luvulta tai vanhempaa. Löysin äskettäin yhdestä n. 50-60-luvun neulelehdestä Klingendahlin mainoksen ja on ollut tarkoitus selvitellä samaa asiaa. Toivottavasti Annella tai jollain muulla on tietoa enemmän!

 
At 3:04 ip., Blogger nanna said...

Kiitos kaikille onnitteluista ja onnea takaisin Susannalle!

Hembu ja Tuulia: haukkukokemuksia tulee jatkossa, odottakaa vain...

Kirsi ja Johanna: kiitos avusta, odotellaan, mitä Anne sanoo.

Susanna: Roguen päärme on tehty juuri niin. Kun päärmekerroksia oli 12, neuloin sen kiinni kerroksella 13.

 
At 6:18 ip., Blogger AnneV said...

Onnea, onnea, onnea vaan, punainen tupa ja villoja kasaan! (öh, runosuoni ei nyt oikein pulppuile)

Tampereen tekstiilihistoriasta Anne 'Kunta Kinte' Vee tietää seuraavaa:

Klingendahlin tehdas on lopetettu joskus 70-luvun puolivälissä. Meidän äiskä oli Finlaysonin tehtaassa töissä ja siihen aikaan sinne tuli lopetetulta tehtaalta paljon ihmisiä töihin - ja samalla meidän pihaan uusia mukuloita, joiden kanssa piti tietysti tapella välit selviksi.

Klingendahlin lankoja en muista itte koskaan hiplanneeni, mutta Kehräsaaressa vieläkin olevan rakennuksen katolla oli pitkään Liljeroosin merkki. Vai onkos se siellä vieläkin? Nehän ainakin värjäsivät lankoja - sitä en muista koska mahtoivat lopettaa. 80-luvun lopulla oli vielä Keskustorilla Arolan liike, jossa oli neuleasujen lisäksi myynnissä koneneulontaan tarkoitettua lankaa. Meitsi haki sieltä ihanaa pehmeää ohutta villalankaa, neuloi siitä kolminkertaisena puseron (ja silti se oli just sopivan ohut kesäkäyttöön). Äitimuori sen sitten heitti pesukoneeseen ja huovutti nukelle sopivaksi. Prkl.

 
At 6:20 ip., Blogger AnneV said...

Äh, unohdin: tuolta linkistäsi löytyi myös mun nimikkokappale. "Pitääks sun aina"

 
At 10:18 ip., Anonymous Karoliina said...

Olen asunut Tampereella vasta vuodesta 1998, joten sen kummemmin en Klingendahlin tehtaan historiaa tunne, mutta omakohtaista historiaa on sen verran, että menimme mieheni kanssa naimisiin Klingendahlin kiinteistössä olevassa ravintolassa 10.02.2001!
ja Liljeroosin kyltti on edelleen Kehräsaaressa.

 

Lähetä kommentti

<< Home