2005-11-06

Väliaikaohjelmaa

Päivityksiä ei ole kuulunut vähään aikaan. Syytän lähinnä teknisiä vaikeuksia. Ensinnäkin paikallinen tietyön tekijä katkoi viime viikon puolivälissä puhelinkaapelit. Sauli ja Pauli ehtivät yhdistää ne jälleen nyt vasta viikonloppuna. Toisekseen uskollinen Olympukseni on ilmoittanut halustaan siirtyä eläkkeelle. En siis voi esitellä edes neulekuvia, vaikka minulla olisi ollut kerrankin valmiita töitä, mitä esitellä. Eikä edes lupaamaani lankalaatikon sisältöä ole kovin järkevää esitellä kuvitta. Siksi vastailenkin nyt ainoastaan Terhin lähettämään meemiin.

Mieluisin lanka millä olet neulonut?
Kysymys on vaikea. Voisin luetella vaikka kymmenen mieluista lankaa. Tällä hetkellä puikoilla luistaa varsin hyvin esimerkiksi Jaegerin Shetland Aran. Toinen tuleva suosikki lienee Jo Sharpin Silkroad (minulla DK-paksuisena), jota olen ehtinyt kokeilla ainoastaan mallitilkun verran. Myös Noron Silk Garden aiheuttaa pääosin positiivisia tuntemuksia

Kuitenkin haluaisin nimetä suosikiksi langan, joka on ollut mukava sekä neuloa että miellyttävä ja kestävä käyttää. Näitä uusia "hienoja" lankoja en ole omistanut niin pitkään, että uskaltaisin kommentoida mitään käyttökestävyydestä. Toisaalta on taas lankoja, joita on kiva neuloa, mutta yhtä h---tiä käyttää joko kuumuuden, kutinan, pölinän tai muun syyn vuoksi. Tai päinvastoin. Puikoilla kamala rautalanka voi muuttua joskus käytössä oikein miellyttäväksi. Silti "neulo ja käytä" vertailun voittaa tällä kertaa paksu Pirkkalanka, josta lähes viidentoista vuoden kokemuksella on edelleen vain hyvää sanottavaa - sekä neulottavuuden että käytettävyyden suhteen.

Parhaat puikot?
Metalli mikätahansa, Addit erityisesti.

Kamalinta mitä olet neulonut?
1990-luvun alkupuolella Novitalla oli froteemainen täyttä tekokuitua ollut lanka, jonka nimen olen autuaasti unohtanut. Sekä sen neulominen että valmiin neuleen käyttäminen oli k-a-m-a-l-a-a. Puserosta tuli kaiken lisäksi lyhyt ja leveä. Väri oli karmeuden kruunaamiseksi oranssi, joka ei todellakaan sovi ihmiselle, jonka hiukset ja iho ovat luonnostaan hieman lumikkityyppiset.

Toinen karmeus oli samoihin aikoihin Suuren Käsityölehden ohjeesta toteutettu ryijykuvioinen perusvärinen paita. Idea oli kaunis, lanka (muistaakseni M&K:n Top Wool) edelleen laadukasta ja priimakunnossa, mutta paita sinänsä on todellinen Fashion Crime. Eikä sitä raski edes heittää pois, kun sen tekeminen oli kuitenkin kivaa. Eikä sitä voi purkaa, kun langoista jäisi jäljelle vain kamalaa silppua.

Paras ohje millä olet neulonut? (et ehkä käytä neuletta, mutta sitä oli hauska tehdä)
Hihii. Intarsianeuleet, erityisesti Kaffe Fassettin muinainen Hupsut neitsyet on jäänyt mieleen. Toinen erityisen mukava toteutettava oli viime kesänä paloista pyöräytetty Dibs on ribs, jossa poikkeava tekotapa teki työstä erityisen mielenkiintoisen.

Tärkein neulontatekniikka?
Palmikot ovat aina innostavia. Käytännössä hyödylliseksi on osoittautunut myös taito korjata virkkaamalla pudonneita tai muuten vain kehnon näköisiä silmukoita.

Mallitilkkujen huolellinen tekeminen olisi oikeasti tärkeintä, joskin sitä tulee laiminlyötyä kiitettävästi.


Paras neulekirja tai -lehti?
Tämä on mahdoton tehtävä. Yksittäistä kirjaa on mahdotonta nimetä. Lehdistä miellyttävät noin yleisesti ottaen esimerkiksi Jaegerin julkaisut sekä erityisesti hinta-laatusuhteeltaan erinomainen Rebecca.

Favourite knit-a-long?
En ole ollut mukana kuin Mystery Shawleissa, ja niissäkin kohtuullisen laiskasti.

Mieleisimmät neuleblogit?
Suomalaiset suosikit löytyvät Suomalaiset neuleblogit -listalta. Kansainväliseltä puolelta erityissuosikkeina mainittakoon Knit and Tonicin Wendy sekä Anna, joita molempia voi kehua sekä blogin tyylikkäästä ja luettavasta ulkoasusta sekä kivoista neuleista. Erityisesti Wendy on vielä kirjoittajanakin varsin omaa luokkaansa. Sympatiapisteet saa tällä kertaa Laurie, jonka elämään taas välillä samaistun monessakin suhteessa.

Lempineulesuunnittelija?
Aijai. Vaikeaa tässäkin. Martin Storey miellyttää kyllä kovasti ja samoin Kim Hargreaves. Ja Debbie Bliss, jonka mallit ovat tosin kovin yksinkertaisia, mutta ehkä juuri siksi kovin käyttökelpoisia.

Mitä neuletta pidät eniten?
Itse neulotuista pidän eniten varmaankin yli viisitoista vuotta vanhaa "kettupaitaa", joka on tehty Pirkkalangasta. Sen päihittää suosittuudessa ainoastaan isoäitini suunnittelema ja kutoma paksua kirkkaanpunaista villaa oleva aranneule, joka on peräisin alunperin varmaan 1960-luvun lopulta.

3 Comments:

At 8:46 ap., Blogger Susanna said...

Hyvä että kaista on taas laaja :D
*kuvia odotellessa*

ziisus miten pitkä word verification...

 
At 3:12 ip., Blogger Meri said...

Et kai tarkoita Novita Bahiaa ? (karmein lanka). Tein siitä tummansinisen t-paidan ja käytin sen ihan loppuun lempipaitana. Konepesunkestävä ja mukava käytössä. Kieltämättä ei mukava neulottava. Näin ne maut menevät ristiin :-)

 
At 11:02 ap., Blogger nanna said...

Meri: Kun en todellakaan muista sen langan nimeä! Tosin jos kyseessä on sama lanka, uskon tummansinisen olevan siinä huomattavasti parempi väri kuin oranssi.

 

Lähetä kommentti

<< Home